آمار ۲۰ میلیارد دلاری قاچاق کالا تأیید شد

آمار ۲۰ میلیارد دلاری قاچاق کالا تأیید شد

به گزارش ایزو وب، یک مقام مسئول در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اظهار داشت: بر مبنای برآوردهای ستاد، میزان قاچاق کالا در کشور، حدود ۲۰ میلیارد دلار تخمین زده می شود.



به گزارش ایزو وب به نقل از مهر، در هفته های اخیر، اعداد و ارقام متفاوتی در مورد میزان حجم قاچاق کالا در کشور از جانب کارشناسان اقتصادی و همینطور نمایندگان مجلس اعلام گردید. به صورت نمونه محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی آخرین برآوردها از میزان قاچاق را سالانه حدود ۲۰ میلیارد دلار دانست.
البته مطابق قانون، تنها مرجع رسمی برآورد و اعلام آمار قاچاق، ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز است؛ هر چند آخرین اعلام رسمی ستاد در این خصوص در ارتباط با سال ۹۸ بوده که مطابق آن میزان قاچاق کالا حدود ۱۷.۲ تخمین زده شده است، با این وجود طبق اظهارات اخیر مقامات مسئول در ستاد، آخرین برآوردها حکایت از افزایش ۱۷ درصدی حجم قاچاق در کشور دارد.
آخرین برآوردها از میزان قاچاق کالا حدود ۲۰ میلیارد دلار است
در همین رابطه، سعید نیرومند، معاون اداره کل مقابله و رصد جریان مالی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در یک برنامه رادیویی پیرامون اعلام اعداد و ارقام متفاوت از جانب مجلس و ستاد در مورد میزان ارزش قاچاق کالا در کشور اظهار داشت: بر مبنای آخرین برآوردهای انجام شده، میزان قاچاق حدود ۱۹.۸ میلیارد دلار تخمین زده می شود؛ از این میزان ۱۴ میلیارد دلار در ارتباط با قاچاق ورودی و ۵.۸ میلیارد دلار هم ارزش کالاهایی است که به صورت غیرقانونی از کشور خارج می شود.
وی اضافه کرد: همچون گذشته فرآورده ها و مشتقات نفتی در صدر لیست قاچاق خروجی قرار دارد؛ از طرفی، «لوازم خانگی» و «لوازم یدکی خودرو» دو گروه کالایی عمده در قاچاق ورودی هستند.
این مقام مسئول در مورد شیوه محاسبه برآورد حجم قاچاق عنوان کرد: برآورد حجم قاچاق بر مبنای روش «تحلیل شکاف عرضه و تقاضا» صورت می گیرد که بعنوان یک روش علمی مورد تأیید مجامع دانشگاهی ایران است؛ در این شیوه ابتدا میزان واردات، صادرات، تولید و سرانه ی مصرف در کشور مشخص می شود و بر مبنای همین داده ها، شکافی که در بین عرضه و تقاضا وجود دارد، بعنوان میزان قاچاق در نظر گرفته می شود.
نیرومند با انتقاد از نهادهایی که به صورت جداگانه در مورد حجم قاچاق، اظهارنظر می کنند، اظهار داشت: بر مبنای ماده ۱۶ قانون مبارزه با قاچاق، تنها مرجع رسمی که باید از راه آن برآورد حجم قاچاق اعلام و به آن استناد شود، فقط آمار عرضه شده از جانب ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز است. البته این مورد به این مفهوم نیست که ستاد رأساً و بدون مشارکت دیگر دستگاه ها، آمارهای خویش را اعلام نماید.
وی خاطرنشان کرد: در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، کارگروهی در مورد اعلام برآورد حجم قاچاق در کشور وجود دارد که نمایندگان بیشتر از ۲۰ دستگاه عضو ستاد مبارزه با قاچاق کالا وارز در این کارگروه عضویت دارند؛ همینطور مرکز آمار ایران هم در این کارگروه مشارکت دارد.
چه عواملی باعث تشدید قاچاق می شود؟
معاون اداره کل مقابله و رصد جریان مالی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز پاسخ به این سؤال که آیا اختلاف نرخ ارز می تواند دلیل محکمی برای حجم ۲۰ میلیارد دلاری قاچاق در ایران باشد یا خیر توضیح داد: در قاچاق معکوس یا خروجی، مساله «اختلاف نرخ ارز»، وسوسه کننده ترین عامل در شکل گیری این نوع قاچاق است؛ اما در قاچاق ورودی مواردی همچون «نظام تعرفه ای»، «ممنوعیت واردات بیشتر از ۲۰۰۰ قلم کالا»، «طولانی بودن زمان قانونی واردات»، «نظام پیچیده مجوزها» و «تعدد سازمان های تصمیم گیرنده» همچون مواردی هستند که سبب تشدید معضل قاچاق به داخل کشور می شوند.
این مقام مسئول افزود: میزان تعرفه ثابت گمرکی در کشور، تقریبا حدود ۲۰ درصد که این رقم نسبت به کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی و یا حتی سایر کشورها، بسیار زیاد به حساب می آید.
نیرومند ضمن اشاره به ممنوعیت واردات برخی کالاها به کشور عنوان کرد: ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز هیچ وقت موافق ممنوعیت ورود کالا به کشور نبوده است اما هم اکنون به دلیل محدودیت منابع ارزی کشور، واردات بیشتر از ۲۰۰۰ قلم کالا به کشور ممنوع می باشد.
تنها در ۲ هفته به اندازه کل سال ۱۴۰۱ کشفیات قاچاق داشتیم
معاون اداره کل مقابله و رصد جریان مالی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در ادامه عنوان کرد: امسال با توجه به شعار سال، قرارگاه های مبارزه با قاچاق تقویت شده و طرح هایی هم در همین اجرایی شده است.
نیرومند در ادامه اضافه کرد: در بازه زمانی ۲۲ خرداد تا ۵ تیرماه سالجاری، سلسله طرح های عملیاتی با همکاری دستگاههای کاشف همچون وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی صورت گرفت که در نتیجه این اقدامات، ۴۲۲ انبار در منطقه شورآباد تهران از راه سامانه ها مورد بررسی واقع شدند که روی ۹۵ انبار، اقدام عملیاتی انجام شد.
وی خاطرنشان کرد: از تعداد ۹۵ انباری که تخلفات آنها مورد برخورد قرار گرفت، بیشتر از ۱، ۶۵۰ میلیارد تومان کالای مظنون به قاچاق کشف شد؛ البته این موارد همچنان در فرایند رسیدگی قرار دارند و طبیعتاً حق دفاع و عرضه اسناد به صاحبان این انبارها داده می شود اما باید گفت با استفاده از سامانه ها، ضریب خطا در این گونه برخوردها، بسیار پایین است.
این مقام مسئول در انتها با اشاره به اینکه میزان کشفیات در بازه اواخر خرداد تا ابتدای تیرماه سالجاری، تقریبا با کل کشفیات کالای قاچاق در سال ۱۴۰۱ برابری می کند عنوان کرد: البته با وجود تمامی اقدامات خوبی که جهت مبارزه با قاچاق کالا انجام شده است، هنوز راه بسیاری زیادی برای پیشرفت و موفقیت در زمینه مهار قاچاق کالا در پیش داریم.


منبع:

1402/04/27
11:38:43
5.0 / 5
373
تگهای خبر: اقتصاد , تولید , سازمان , صادرات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳
ایزو وب
ISO Web