اولویت های اقتصادی دولت چهاردهم؛

کدام خطوط ترانزیتی باید تکمیل شوند؟

کدام خطوط ترانزیتی باید تکمیل شوند؟

ایزو وب: امروز چالش اصلی کشور حوزه اقتصاد و خصوصاً پروژه های عمرانی به ویژه تامین مسکن اقشار جامعه است؛ بدین سبب بهتر است دولت چهاردهم بصورت ویژه به بررسی و حل مشکلات این بخش بپردازد.



به گزارش ایزو وب به نقل از مهر، یکی از با اهمیت ترین محورهای زندگی بشریت حول مساله مسکن عنوان شده و باتوجه به اهمیت بازار مسکن در کشور و به سبب ارتباط مستقیم با وضعیت معیشت و رفاه زندگی مردم، دولت چهاردهم باید نسبت به تامین مسکن تمام اقشار مختلف جامعه قدمهای بلند و جدی در برنامه داشته باشد.
کمبود مسکن در کشور، یکی از نکات مورد توجه رهبر معظم انقلاب برای رونق اقتصاد کشور و بهبود وضعیت تولید «رونق بخش مسکن» و در همین زمینه ایشان بر استفاده از ظرفیت این بخش تاکید کردند که «رشته ی مسکن همچون رشته های کارآفرین در کشور به شمار می رود؛ خود تولید مسکن صنایع زیادی را به خدمت می گیرد و به کار می اندازد؛ یعنی کارآفرین و تولید آفرین است.
همچنین ایشان مساله معیشت مردم را مسأله ای بسیار مهم برشمردند و اعلام کردند: «مشکلات معیشتی مانند گرانی مسکن و اجاره خانه موجب می شود همه کارهای خوب و پر زحمت دولت تحت تاثیر قرار گرفته و از چشم ها دور بماند.»
داشتن مسکن اکنون جز محورهای اصلی زندگی هر فرد شمرده می شود اما اکنون باتوجه به قیمت مسکن، عده ای توان خرید ملک را ندارند که جز دغدغه های اصلی به شمار می آید. مسکن به عنوان با اهمیت ترین نیاز اولیه انسان، نقش مهمی در محافظت و امنیت وی دارد، که در همین راستای رهبر معظم انقلاب اسلامی (۱۰ بهمن ماه سال ۱۴۰۰) فرمودند: آمارهای اقتصادی دهه ی ۹۰ آمارهای اقتصاد کلان کشور حقّاً و انصافاً خرسند کننده نیست، آمار مربوط به تامین ماشین آلات به هیچ وجه مطلوب نمی باشد، یا مسکن و امثال اینها. اینها حقایقی است که اگر مسئولین می توانستند وضعیّت را در راستای این آمارها به شکل بهتری هدایت کنند، یقیناً وضع اقتصاد کشور امروز خیلی بهتر بود. خب، آثار این حقایق در زندگی مردم هم نمود پیدا کرده. این که درباره ی ی معیشت مردم اظهار نگرانی می نماییم، مربوط به همین چیزها است. عامل این مشکلات هم فقط تحریم نیست؛ البتّه تحریم بلاشک مؤثّر بوده امّا فقط تحریم نیست؛ بخش مهمّی ناشی از برخی تصمیم گیری های غلط یا کم کاری ها و امثال اینها است؛ می توانست این جور نباشد.»
البته ناگفته نماند، رهبر انقلاب اسلامی بارها نسبت به تامین مسکن تمام اقشار مختلف جامعه تأکیدات ویژه ای داشتند و به افرادی که از بار مسؤولیت فراری بودند، تذکرات جدی لحاظ می کردند، برای اینکه هم اکنون خیلی از خانوار به سبب نداشتن توان خرید مسکن یا پرداخت اجاره بهای مدنظر صاحب خانه مجبور به مهاجرت معکوس در حاشیه کلان شهرها شدند. البته سید ابراهیم رئیسی در مناظره انتخاباتی خود، ساخت ۴ میلیون مسکن طی ۴ سال اول دولت سیزدهم را وعده داد که از همان ابتدا عده ای از کارشناسان اقتصادی تحقق چنین موضوعی را دور از واقعیت دانستند؛ این دولت در راه تحقق به این وعده با موانع بسیاری روبه شد.
این دولت در سال قبل تصمیم گرفت برای کنترل التهابات بازار و جلوگیری از افزایش نجومی نرخها در بازارهای مالی و سرمایه ای سیاست هایی را اجرا نماید اما به مرور زمان با انتشار آمارها و بررسی های میدانی مشخص شد که این سیاست ها نمی تواند در بلندمدت مشکلات اقتصاد کلان کشور را رفع کند.
عدم تعیین سقف و کف نرخ اجاره بها، مسکن از دهه های گذشته تا به امروز در چهارچوب قانونی حرکت نکرده است، که همین روند سبب شد تا عده زیادی از سودجویان و دلالان از این موقعیت به نفع خودشان بهره گیرند و به مرور زمان توان پرداخت اجاره بها مردم کاهش پیدا کرد. باید سامانه جدی در پی کنترل آگهی های مسکن در پلت فرم های مختلف و مشاورین املاک ایجاد شود تا سودجویان نقره داغ شوند.
انتظار می رود دولت در حوزه بازار مسکن و اجاره بها نسبت به قانون بهای تمام شده، تعیین سقف و کف اجاره بهای ریالی و منطقی تمهیدات جدی داشته باشد.
وام خرید مسکن ۹۶۰ میلیونی نه مستأجران را کور کرد، نه شفا داد
وام های ناکارآمد برای خرید مسکن، اواخر خردادماه پارینه با مصوبه شورای پول و اعتبار سقف وام خرید مسکن از محل اوراق حق تقدم (تسه) برای زوجین تهرانی به ۸۰۰ میلیون تومان و با احتساب وام تعمیر (جعاله) به ۹۶۰ میلیون تومان و در سایر شهرها نیز این وام از ۱۶۰ میلیون تومان به ۳۲۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرد.
گزارش تحولات معاملات بازار مسکن شهر تهران در فروردین ماه که برگرفته از آمارهای خام سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور توسط بانک مرکزی تهیه منتشر گردید و آمار حاکی از آن بود که میانگین قیمت مسکن به ۸۱ میلیون و ۶۳۰ هزار تومان رسیده که نسبت به اسفندماه پارینه رشد ۰.۲ درصدی داشته و در این وضعیت یکی از محل های تامین منابع مالی متقاضیان برای خرید مسکن، تسهیلات بانکی است.
براساس این گزارش، دقیقاً ۱۱ ماه است که سقف وام خرید مسکن با مصوبه شورای پول و اعتبار به ۹۶۰ میلیون تومان بالا رفته، وامی که مستأجران را حتی درصدی به صاحب خانه شدن امیدوار نمی کند؛ برای اینکه برای دریافت این وام، متقاضیان تهرانی (زوج ها) ابتدا باید معادل ۲ برابر رقم وام یعنی هزار و ۹۲۰ برگه اوراق حق تقدم وام مسکن (تسه) را خریداری کنند.
هم حالا در لحظه نگارش این گزارش با بررسی قیمت پایانی معاملات برگه اوراق حق تقدم (تسه) در فرابورس نشان میدهد هر برگ حدود ۱۲۵ هزار تومان داد و ستد می شود که در مقایسه با روزهای پایانی پارینه حدود ۲۷ هزار تومان ارزان تر شده است؛ بدین سبب متقاضی دریافت وام خرید مسکن باید حدود ۲۴۰ میلیون تومان در آغاز کار هزینه کند.
بدین ترتیب، مبلغ ۷۲۰ میلیون تومان از وام ۹۶۰ میلیون تومانی باقی می ماند که با رقم باقی مانده از وام مسکن می توان حدود ۸.۸ مترمربع یک واحد مسکونی در تهران خریداری کرد!، البته با وام ۹۶۰ میلیون تومانی خرید مسکن بدون هیچ نوع کسری می توان حدود ۱۱.۷ مترمربع یک واحد مسکونی در تهران را خریداری کرد.
دوره بازپرداخت وام تعمیر ۵ ساله و وام خرید ۱۲ ساله است؛ بدین ترتیب مبلغ اقساط ماهانه وام ۱۶۰ میلیون تومانی حدود ۴.۵ میلیون تومان و وام ۸۰۰ میلیون تومانی حدود ۱۶.۱ میلیون تومان خواهد بود یا به عبارت دیگر اقساط این دو وام در پنج سال ابتدایی، ماهانه حدود ۲۰ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان برای متقاضیان تهرانی خواهد بود، حال سوالی که مطرح می شود، کدام متقاضی توان بازپرداخت حدود ۲۱ میلیون تومانی خواهد داشت؟
عدم همکاری بانکها در اعطای تسهیلات مسکن مشهود است، شبکه بانکی نسبت به اعطای تسهیلات به متقاضیان کم کاری می کنند که این مساله به مرور زمان می تواند ضربه به متقاضیان مسکن وارد کند.
کمبود ناوگان در کشور باید در دولت چهاردهم درمان شود
هم حالا کمبود ناوگان حمل و نقل عمومی یکی از معضلات اصلی کشور در روزهای مناسبتی به شمار می رسد، برای اینکه مسافرین برای سفر باید از یک هفته قبل نسبت به خرید بلیت خود اقدام نماید در غیر این صورت بلیتی برای خرید نیست. البته در این میان عده ای از دلالان سودجویی می کنند و بلیت را بازار سیاه با قیمت های دو برابری به فروش می رسانند که باید نسبت به این روند جلوگیری شود.
با توجه به کمبود جدی ناوگان اتوبوس در بازه زمانی اربعین، طبق تمهیدات وزارت راه و شهرسازی بنا بود تا برای تسهیل تردد زوار، سال قبل (۱۴۰۲) قبل از فرا رسیدن بازه زمانی سفرهای اربعین ۲ هزار دستگاه اتوبوس با عمر کمتر از پنج سال وارد شود اما باتوجه به روزهای پایانی دولت سیزدهم این مساله در محاق به سر می برد.
کمبود اتوبوس علاوه بر ایام مناسبتی اکنون به طرز جدی چشم گیر است که در وضعیت عادی نیز بلیت اتوبوس کمیاب است، البته کمبود ناوگان تنها در عرصه اتوبوس نیست، بلیت هواپیما هم در بازار نیست و از اواسط دی ماه سال قبل (۱۴۰۲) قیمت بلیت های هواپیما با افزایش رو به رو شد از طرف دیگر کمبود ناوگان هوایی نیز سبب کمیاب شدن بلیت هواپیما در بازار شد؛ از اواخر سال قبل تا به امروز به سبب کمبود ناوگان هوایی و عدم جدیت مسئولین در زمینه، باعث شده تا کمبود ناوگان بیش از گذشته چشم نواز شود.
کمبود واگن مسافری، از دهه های گذشته گریبان گیر راه آهن کشور بود و نسبت به آن بی توجه شده است. خطوط ریلی کشور در ترانزیت و جابه جایی مسافران نقش پررنگی دارد؛ البته بنا بود در دولت سیزدهم ۵۰۰ واگن مسافری برای رفع نیازها و جبران برخی عقب ماندگی های گذشته وارد شود ولی این اتفاق رخ نداد که باید در دولت بعدی با جدیت پیگیری شود تا رشد ترانزیتی نیز در این بخش حاصل شود.
قطار وعده ها روی ریل رشت - کاسپین
عدم بهره برداری از خط ریلی رشت - کاسپین، یکی دیگر از پروژه های حائز اهمیت کشور که باید هرچه سریع تری زیر بار ترافیکی قرار گیرد، خط ریلی رشت - کاسپین است. بهره برداری از خط ریلی رشت - کاسپین زمینه سازی برای گسترش روابط میان اعضای اوراسیا با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس و یکی از با اهمیت ترین فاکتورهای تحقق سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی در عرصه مناطق آزاد است که با اتصال منطقه آزاد انزلی به خط ریل سراسری در پیر بازار رشت، شاهد اتصال ۲ دریای شمالی و جنوبی ایران خواهیم بود.
با تکمیل راه آهن رشت - کاسپین، یکی از با اهمیت ترین زیرساخت های فعال سازی کریدورهای عبوری از کشورمان خصوصاً گذرگاه شمال جنوب تکمیل می شود و اتصال ریل به منطقه آزاد انزلی، زمینه فعال سازی ظرفیتهای ترانزیتی شمال کشور را به همراه خواهد داشت. کمتر از ۲ کیلومتر از مسیر ۳۷ کیلومتری خط ریل در محدوده منطقه آزاد انزلی واقع شده و راه اندازی چند صد متر خط ریلی با فناوری خاص جهت اتصال به سینی دوار که نقطه اتصال و نقل و انتقال کالا میان کشتی و راه آهن است در این منطقه انجام شده است.
کشورمان بهترین سرزمین منطقه برای ترابری و ترانزیت است و بهره برداری از این خط ریلی زمینه سازی برای گسترش روابط میان اعضای اوراسیا با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس است و یکی از با اهمیت ترین فاکتورهای تحقق سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی در عرصه مناطق آزاد، ایفای نقش محوری در مناسبات حمل و نقلی کشورهای فرامنطقه ای است، موضوعی که مناطق آزاد تجاری صنعتی جمهوری اسلامی ایران در آن از ظرفیتهای قابل توجهی برخوردار می باشند.
همان طور که ذکر شد، خط ریلی رشت کاسپین دارای اهمیت بالایی برای بسط اقتصاد کشور محسوب می شود، بنا بود که اوایل امسال با حضوری رییس جمهور شهید به افتتاح برسد اما هم اکنون اتفاقی دراین زمینه رخ نداده است که لازم است دولت نسبت به بهره برداری این خط ریلی اندیشه های جدی در پی داشته باشد.
عزم جزم برای تکمیل کریدور شمال - جنوب
کریدور شمال به جنوب که راه گذر راهبردی و مهمی برای کشورهای در راه این کریدور یعنی کشورهای روسیه، ایران، آذربایجان و هند و همین طور کشورهای حاشیه این راهگذر بشمار می رود می تواند در بهره مندی کشورها از اثرات مثبت این کریدور نقش ایفا کند.
در عین حال تعدادی از همسایگان مانند قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان و افغانستان به نحوی محصور در خشکی هستند و برای رسیدن به دریا باید بوسیله ایران کالاهای خودرا حمل کنند. بهره مندی ایران از کریدورها ازجمله کریدور شمال -جنوب از این منظر، بسیار حائز اهمیت می باشد.
اهمیت مسیر شمال - جنوب از دیدگاه مقام معظم رهبری نیز پنهان نمانده است و ایشان فروردین ماه سال قبل (۱۴۰۲) چند اقدام کلیدی و زمینه ساز جهش اقتصادی «بهره گیری از موقعیت حساس و ممتاز جغرافیایی کشور برای ترابری بین المللی به خصوص در راه شمال- جنوب» را خواهان شدند.


منبع:

1403/03/26
11:25:36
5.0 / 5
265
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , بانك , بورس
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
ایزو وب
ISO Web