انسداد ۸۵۸ حلقه چاه غیرمجاز آب در تهران

انسداد ۸۵۸ حلقه چاه غیرمجاز آب در تهران

از شروع سال تا حالا 858 حلقه چاه غیرمجاز در استان تهران مسدود شده كه بیشترین تعداد، مربوط به شهرستان های تهران و پردیس و شهریار بوده، همین طور طبق اعلام مجری طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی شركت آب منطقه ای تهران در همین زمان 208 عدد كنتور هوشمند روی چاه های مجاز دارای پروانه بهره برداری نصب شده است.


به گزارش ایزو وب به نقل از ایسنا، باتوجه به افت بیش از پیش سطح آب های زیرزمینی و ممنوعیت توسعه بهره برداری جهت مصارف کشاورزی و محدودیت های استفاده از منابع آب های سطحی و زیرزمینی و نظر به تغییر نگرش وزارت نیرو از طرح های سازه ای به طرح های پیشگیرانه مانند طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی، جلوگیری از تخلفات منابع آبی در محدوده عملکرد شرکت آب منطقه ای تهران امری لازم است.
در همین راستا از شروع سال جاری تاکنون، ۲۰۸ عدد کنتور هوشمند روی چاه های مجاز دارای پروانه بهره برداری نصب شده است که طبق گفته های حمید شاهرخ نیا - مجری طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی شرکت آب منطقه ای تهران هدف از این اقدام مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی، صنعت و خدمات است؛ چونکه با نصب کنتورهای هوشمند در طول سال، میزان آب استحصالی هر چاه سنجش شده و در صورت اضافه برداشت هشدارهای لازم به بهره بردار داده می شود.
بگفته وی از شروع سال تاکنون، ۴۷ دستگاه حفاری غیر مجاز نیز توقیف شده است که امور منابع آب دماوند با ثبت ۱۹ مورد توقیف دستگاه غیر مجاز عملکرد خوبی را در این عرصه رقم زده است.
شاهرخ نیا به انجام ۲۷ مورد عملیات تقلیل منصوبات چاه های مجاز توسط امور های منابع آب استان اشاره نمود و اظهار داشت: با این اقدامات، از اضافه برداشت دو میلیون و ۵۱۸ هزار متر مکعب آب از سفره های آبی استان تهران جلوگیری به عمل آمده است.
طبق اعلام وزارت نیرو، مجری طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی شرکت آب منطقه ای تهران با اعلان اینکه تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی وظیفه اصلی و یکی از تکالیف قانونی ما است، اضافه کرد: امیدواریم در فرصت باقی مانده تا آخر سال جاری، با همت هر چه بیشتر درهمه ارکان شرکت، مسائل مربوط به صیانت از منابع آب با جدیت بیش از پیش پیگیری شود.
شاهرخ نیا اظهار داشت: مقرر شده با انعقاد تفاهم نامه ای با شرکت های کنتورسازی در قالب تسهیلات امکان نصب کنتورهای حجمی هوشمند آب و برق برای بهره برداران مهیا شود.
بیش از ۳۰۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز در کشور وجود دارد
این صحبت ها در حالی است که هم اکنون بیش از ۳۰۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز در کشور وجود دارد که طبق اعلام مسئولان در سال قبل بیش از ۱۰ هزار حلقه چاه بسته شده است.
سالانه ۶.۵ میلیارد متر مکعب از مخازن آب زیرزمینی کشور اضافه برداشت صورت می گیرد که این امر سبب شده الان کسری تجمعی مخازن آب زیرزمینی کشور به نزدیک ۱۴۰ میلیارد متر مکعب برسد که رقمی قابل توجه است. این میزان برداشت چیزی فراتر از میزان آب تجدیدپذیر کشور تخمین زده شده چونکه میزان آب تجدیدپذیر برمبنای متوسط بارشهای بلندمدت در کشور تعریف می شود که رقم آن بر طبق متوسط بارشهای ۴۵ ساله، حدود ۱۳۰ میلیارد متر مکعب در سال است.
از طرف دیگر در سال های اخیر که درگیر خشکسالی بوده و با کاهش بارندگی مواجه شدیم، میزان منابع آب تجدیدپذیر کشور به نزدیک ۱۰۵ میلیارد مترمکعب نیز رسید و این رقم بستگی به میزان بارندگی سالانه متفاوت می باشد، در صورتیکه طبق اعلام زهرایی - دبیر کارگروه ملی سازگاری با کم آبی وزارت نیرو - حدود ۳۲۰ هزار حلقه چاه غیرمجاز در کشور وجود دارد و حدود نیمی از چاه های غیرمجاز کم عمق و در شمال کشور همچون استان های گیلان و مازندران و همین طور استانهای شمال غرب کشور بوده و مابقی چاه ها نیز در سایر استانها پراکنده هستند.
وی با اشاره به اینکه در استان های شمالی و شمال غربی عمده اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی از همین چاه های غیرمجاز صورت می گیرد، اظهار داشت: در استانهای جنوب و جنوب شرقی نیز بین ۵۰ تا ۸۸ درصد برداشتهای غیرمجاز از منابع آب زیرزمینی از چاههای غیرمجاز انجام است. همین طور در بعضی مناطق دیگر کشور مانند نوار شرقی و فلات مرکزی، عمده اضافه برداشتی که از منابع آب زیرزمینی صورت می گیرد مربوط به اضافه برداشت آب از چاه های مجاز است.
برمبنای آخرین آمار اعلام شده استان یزد با حدود دو برابر برداشت نسبت به آب قابل برنامه ریزی اعلام شده توسط وزارت نیرو رکورددار در این حوزه می باشد و بعد از آن استان های نوار شرقی کشور همچون خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان با ۱۶۰ تا ۱۸۰ درصد اضافه برداشت از منابع آب زیرزمینی در رده های بعدی قرار دارند.
اما استان های شمالی در حاشیه دریای خزر و استان های شمال غربی وضعیت بهتری دراین زمینه دارند، اما میزان اضافه برداشت در آنها نیز بین ۱۰ تا ۳۰ درصد بیشتر از آب قابل برنامه ریزی است که همین مورد سبب شده منابع آب زیرزمینی در استان های مختلف کشور گرفتار ناپایداری شود.
طی ۲۰ سال گذشته، ۱۳۰ میلیارد مترمکعب از منابع آبهای زیرزمینی کشور برداشت شده که این آمار بیان کننده اهمیت توجه به آبهای زیرزمینی و نجات این مایه حیاتیست.



1399/09/11
13:09:12
5.0 / 5
1833
تگهای خبر: توسعه , خدمات , شركت , كنتور
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۵
ایزو وب
ISO Web