تقویم نگاری عملکرد ۱۰۰۰ روزه دولت رییس جمهور شهید در صنعت فضایی

تقویم نگاری عملکرد ۱۰۰۰ روزه دولت رییس جمهور شهید در صنعت فضایی

ایزو وب: اقدامات دولت سیزدهم به ریاست آیت الله ابراهیم رئیسی، رییس جمهور شهید در عرصه توسعه صنعت فضا، با از سرگیری برگزاری جلسات شورای عالی فضایی یعنی جایی که اهداف دولت در صنعت فضایی ترسیم می شود، شروع شد و توانست با دو ماهواره «پارس-1» و «خیام»، اجرای پرتاب های بین المللی را عملیاتی و با «ثریا» تا مدار 750 کیلومتری، رکوردشکنی کند.


به گزارش ایزو وب به نقل از ایسنا، سند ۱۰ ساله فضایی (۱۴۰۱ تا ۱۴۱۰) در آخرین جلسه شورای عالی فضایی، مصوب شد و برمبنای آن هدف گذاری کشور در عرصه صنعت فضایی تبدیل شدن به یکی از کشورهای صادرکننده خدمات صنعت فضایی است.
این سند راه را در بازه های زمانی یک ساله، دوساله تا افق ۱۰ ساله در عرصه های ساخت ماهواره، زیرساخت های فضایی، توسعه فناوری فضایی، پایگاه فضایی تا ماهواره در لایه های مختلف مشخص کرده است. تقسیم کار ملی از دیگر جنبه های این سند است و مقرر شده از تکرار اجرای پروژه ها و تحقیقات و موازی کاری جلوگیری شود.
سرآمدی در توسعه فناوری فضایی بومی در منطقه و افزایش بهره مندی شهروندان، کسب وکارها و دولت از خدمات و فناوری های فضا پایه به عنوان جزء جدایی ناپذیری از کارهای روزمره چشم انداز این سند تعریف شده و ماموریت هایی برای صنعت فضایی تعیین کرده است.
شکستن طلسم تعطیلی ۱۱ ساله شورای عالی فضایی نخستین گام دولت سیزدهم برای تحقق اهداف این سند بوده است و پس از آن با گسترش زیرساخت ها، توانست رکورد مداری پرتاب ماهواره تا مدار ۷۵۰ کیلومتر را با ماهواره «ثریا» بکشند.
دوازده پرتاب دولت آیت الله رئیسی، شهید جمهور به این شرح است:
ردیف ماهواره ماهواره بر زمان پرتاب ۱ ققنوس سیمرغ دی ۱۴۰۰ ۲ نور-۲ قاصد اسفند۱۴۰۰ ۳ ناهید-۱ ذوالجناح خرداد ۱۴۰۱ ۴ خیام سایوز مرداد ۱۴۰۱ ۵ پرتاب زیرمداری قائم ۱۰۰ مهر۱۴۰۱ ۶ پرتاب زیرمداری بلوک انتقال مداری سامان آذر۱۴۰۱ ۷ پرتاب تحقیقاتی فروند دوم ماهواره بر قائم ۱۰۰ اسفند۱۴۰۱ ۸ ماهواره نور ۳ قاصد مهر۱۴۰۲ ۹ پرتاب کپسول زیستی سلمان آذر۱۴۰۲ ۱۰ ثریا قائم دی۱۴۰۲ ۱۱ مهدا سیمرغ بهمن ۱۴۰۲ ۱۲ پارس-۱ وستوچنی اسفند۱۴۰۲



جمعه ۵ آذر ۱۴۰۰؛ شکست طلسم تعطیلی ۱۱ ساله شورای عالی فضایی
اولین جلسه شورای عالی فضایی در دولت سیزدهم به ریاست حجت الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی، رییس جمهور روز جمعه، ۵ آذر ۱۴۰۰ اجرا شد. «شورای عالی فضایی» که برای سیاستگذاری استفاده از فناوری های فضایی و ایجاد هماهنگی های لازم میان تمام دستگاه های ذی ربط تشکیل شده، باید برمبنای مصوبه هیات وزیران، حداقل ۲ بار در سال به ریاست رییس جمهور تشکیل گردد، اما در قریب به ۱۷سال از زمان ایجاد شورای عالی فضایی، تشکیل جلسات روند نامنظمی را پی گرفت، بطوریکه این شورا به مدت ۱۱ سال تشکیل جلسه نداد.
با از سرگیری برگزاری جلسات این شورا، اولویت های راهبردی این حوزه نظیر تثبیت توانمندی دستیابی به مدار لئو، دستیابی اولیه به مدار ۳۶ هزارکیلومتری، راه اندازی مرکز تجمیع و آزمون ماهواره ها و ماهواره برها و راه اندازی فاز اول پایگاه پرتاب فضایی چابهار با هماهنگی حداکثری تمامی بازیگران حوزه فضایی در دستور کار قرار گرفت.
دومین جلسه شورای عالی فضایی در دولت سیزدهم به ریاست حجت الاسلام رئیسی رییس جمهور و با حضور اعضای حقیقی و حقوقی این شورا، در روز ۱۴ بهمن ۱۴۰۱ انجام شد.
در برگزاری جلسات شورای عالی فضایی اهداف دولت و گام هایی که برای تحقق آنها باید برداشته می شد، مشخص شد که به این شرح است:
پرتاب ماهواره ققنوس با ماهواره بر سیمرغ، آزمون موفق حمل و جدایش همزمان ۳ ماهواره (دی ۱۴۰۰)، سامانه آفاق برای پایش آنلاین گردوغبار و آلودگی هوا با بهره گیری از تصاویر ماهواره ای (بهمن ۱۴۰۰)، تحویل سه سامانه کاربردی پایش ماهواره ای به نهادهای بهره بردار، تزریق مداری موفق ماهواره نور ۲ توسط ماهواره بر قاصد (اسفند ۱۴۰۰)، پرتاب نمونه کیفی ماهواره ناهید ۱ با ماهواره بر ذوالجناح (خرداد ۱۴۰۱)، پرتاب ماهواره خیام با ماهواره بر سایوز (مرداد ۱۴۰۱)، شروع عملیات عمرانی پایگاه فضایی چابهار؛ بزرگ ترین پایگاه پرتاب ماهواره غرب آسیا (شهریور ۱۴۰۱)، افتتاح مرکز کنترل و عملیات ماهواره های سنجش از دور، پرتاب موفق زیرمداری بلوک انتقال مداری سامان (مهر ۱۴۰۱)، اتمام طراحی و ساخت نمونه کیفی کپسول زیستی، تثبیت عملکرد بهینه و اتمام پروسه کالیبراسیون ماهواره خیام، دستیابی کشور به تصاویر رنگی ماهواره ای با قدرت تفکیک یک متر برای اولین بار در کشور (آبان ۱۴۰۱)، آزمون موفقیت آمیز زیرمداری ماهواره بر قائم ۱۰۰، امضای تفاهم نامه همکاری مشترک با آژانس فضایی روسیه، ثبت ماهواره خیام در سازمان ملل متحد (آذر ۱۴۰۱)، تکمیل نمونه پروازی ماهواره سنجشی طلوع ۳، تکمیل نمونه کیفی ماهواره مخابراتی ناهید ۲، تکمیل ماهواره GTO، تکمیل سه سامانه کاربردی پایش ماهواره ای محصولات راهبردی، برگزاری دومین جلسه شورای عالی فضایی در دولت سیزدهم و تصویب و ابلاغ برنامه ۱۰ساله صنعت فضایی کشور (دی ۱۴۰۱).



پنجشنبه ۹ دی ۱۴۰۰ پرتاب ماهواره بر سیمرغ
موشک ماهواره بر «سیمرغ» روز پنج شنبه، ۹ دی ماه ۱۴۰۰ به فضا پرتاب شد، ولی نتوانست به سرعت کافی برسد و در مدار قرار گیرد. این موشک برای قرار گرفتن در مدار باید سرعت بیش از ۷ هزار و ۶۰۰ متر در ثانیه را می داشت، اما به بالای ۷ هزار و ۳۵۰ متر در ثانیه نرسید.
در این ماموریت تحقیقاتی فضایی، برای اولین بار سه محموله تحقیقاتی بصورت همزمان به ارتفاع ۴۷۰ کیلومتری و با سرعت ۷۳۵۰ متر بر ثانیه پرتاب شد.

۱۷ اسفند ۱۴۰۰؛پرتاب ماهواره نور ۲
در ۱۷ اسفند ۱۴۰۰ ماهواره نور۲ با موفقیت در مدار ۵۰۰ کیلومتری زمین قرار گرفت.

سه شنبه ۱۸ مرداد ۱۴۰۱؛ ماهواره «خیام» در مدار آرام گرفت
۱۸ مرداد ۱۴۰۱ گام مهم فضایی کشور بود؛ ماهواره «خیام» در ساعت ۱۰ و ۲۰ دقیقه روز سه شنبه، ۱۸ مرداد ماه از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان با ماهواره بر سایوز پرتاب شد و این ماهواره در مدار ۵۰۰ کیلومتری آرام گرفت و نخستین داده تله متری آن از ایستگاه فضایی ماهدشت دریافت شد.
ماهواره «خیام» به مدت ۵ سال از داده ها و تصاویر ارسالی آن در عرصه های کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست، منابع آبی، معادن و پایش مرزها و مدیریت حوادث غیرمترقبه و نیروهای دفاعی استفاده می شود.


1403/03/07
10:37:43
5.0 / 5
363
تگهای خبر: آنلاین , توسعه , خدمات , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
ایزو وب
ISO Web