افتتاح ۱۰ شعبه پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد
ایزو وب: مراسم افتتاح 10 شعبه پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی در واحدهای تهران مرکزی، تهران جنوب، تهران شمال، تهران غرب، شهرقدس، اسلامشهر، ورامین، رودهن، شهریار و پردیس با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی، رییس دانشگاه آزاد اسلامی و مسعود نصرتی، معاون عمرانی وزیر کشور و رییس سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور در محل دانشگاه آزاد اسلامی واحد پردیس اجرا شد.
به گزارش ایزو وب به نقل از ایسنا، محمدمهدی طهرانچی در این مراسم با اعلان اینکه ساختار دانشگاه از مباحث جدی است که ایرانیان در ۸۰ سال اخیر با آن مواجه بوده اند، اظهار داشت: اونیورسیته در زمان ورود به ایران باتوجه به پیشینه ایران در پیشروی در عرصه های دانشی به مفهوم دانشگاه تقلیل پیدا کرد. ایران در ۵ سده رهبری علم جهان را برعهده داشت. بدیهی است چنین کشوری در روبرو شدن با جریان ها و ساختارهایی که متعلق به تمدن با عمر ۳ سده است، تعابیر پیشینی خودرا ترجیح می دهد. ما در مفهوم دانش با ۳ مقوله آموزش، پژوهش و کاربست مواجه هستیم. در نوع دانش نیز با انواع تقلیدی و ترجمه ای و همین طور خلاقانه و مولد روبه رو هستیم که در نوع خلاقانه آن، خلاقیت یا Creation وجود دارد. سازمان هایی مانند سازمان های نشر دانش و مجلات نیز برای بروز خلاقیت طراحی و تولید شده اند.
رییس دانشگاه آزاد اسلامی با تکیه بر این که ما در برخورد با مفهوم اونیورسیته به صورت زیادی با جزء دانش آن از نوع ترویج و تقلیدی برخورد کردیم، اظهار داشت: به همین دلیل تا دهه ۸۰ خبری از تولید علم در دانشگاه های ما نبود و این دهه بود که دانشگاه های ایرانی حرکت به سوی علم خلاقانه را شروع کرند. آیا اونیورسیته فقط همین بود؟ در قوانین حمایتی ما قانون مالکیت معنوی فقط مختص آثار نویسندگان و هنرمندان است، در صورتیکه در قانون اساسی ایالات متحده قانون مالکیت معنوی شامل اختراع مخترعان و آثار نویسندگان و هنرمندان است. مفهوم اختراع به علم باز نمی گردد، در علم خلاقیت وجود دارد که منجر به اکتشاف می شود. مفهوم اختراع روشمند که صاحب آن مالک آن نیز شمرده می شود، مربوط به حوزه فن شناخت است؛ نه علم. فناوری دو نوع تقلیدی و مولد دارد، اگر نظام فناوری مولد باشد، خروجی آن نوآوری یا Innovation خواهد بود. مواجه ما با فناوری تابحال به شکلی بود که آنرا کاربست علم می دانستیم، در صورتیکه این گونه نبود. کاربست علم وقتی خلاقانه و بدیع باشد، می تواند بدنبال خود حل مسأله داشته باشد.
وی اشاره کرد: گاهی سیاسیون می پرسند مقاله به چه درد جامعه می خورد؟ در صورتیکه اصلاً مقاله قرار نیست برای جامعه باشد. مقاله حاصل خلاقیت در علم است که در جامعه علمی جواب می دهد. شاخص هایی مثل تعداد مقاله و h-index و... مفاهیم خاص جامعه علمی هستند، نه اجتماع عمومی کشور.
طهرانچی با اعلان اینکه خرده ساختارهای تقلیدی نمی توانند یک تصویر بزرگ بسازند و به همین علت هیچ ایده ای به شما نخواهند داد، اضافه کرد: آیا ما نباید ساختار در رابطه با فناوری خلق کنیم؟ ما زمانی خود مفهوم جهاد دانشگاهی داشتیم، اما مفاهیمی مثل مرکز رشد و پارک علم و فناوری را از خارج وارد کردیم که هم به مفهوم جهاد دانشگاهی خسارت زد و هم خود جای درستی پیدا نکرد.
رییس دانشگاه آزاد اسلامی اشاره کرد: ما تابحال تنها به بعد علمی دانشگاه توجه داشته ایم و دانشگاه را مجموعه ای از دانشکده ها و دانشکده ها را مجموعه ای از گروه ها می دانستیم، بدنبال چنین درکی از دانشگاه انتشارات علمی و بعد از آن نظام پیشرفت فردی را نیز راه اندازی کردیم که البته هیچ گاه به نظام پیشرفت سازمانی ختم نشد. اونیورسیته در غرب یک کنشگر فعال در عرصه های علم، فرهنگ و فناوری است و به عبارتی مفاهیم مدرنیته را در جامعه نشر می دهد. بطورمثال اونیورسیته در غرب بازار سنتی را به بازار مدرن تبدیل کرد. بازار مدرن مال هایی که ما امروز مشاهده می نماییم، نیستند، مال ها همان بازارهای سنتی غرب هستند. مدرنیته مفهوم بازار نوین را خلق کرد که حجره های آن نوآور هستند.
وی با اشاره به این که یکی از اشکالات ما این است که می خواهیم همان نظام های قبلی و قدیمی را در مفاهیم جدید نوآوری بگنجانیم، اظهار داشت: دانشگاه آزاد اسلامی محصول جمهوری اسلامی و یک مفهوم جدید در نظامات دولتی و قدیمی بود که تفاوت های جدی با دانشگاه های دولتی دارد. دانشگاه آزاد اسلامی برخلاف دانشگاه های دولت ساخت، مردم ساخت است و برخلاف آنها که واگرا و جزیره ای هستند، شبکه ای و همگرا است. دانشگاه های دولتی ما تابحال ۴ میلیون فارغ التحصیل داشته اند، در صورتیکه دانشگاه آزاد اسلامی در عمر ۴۰ ساله خود ۸ میلیون فارغ التحصیل تحویل جامعه داده است. دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به این که حیات خودرا وابسته به اقبال اجتماعی می بیند، زودتر از سایر دانشگاه ها متوجه شد که آن چه جوان امروز به آن نیاز دارد و جامعه آنرا طلب می کند، فناوری است. متاسفانه مفهوم فناوری در کشور ما مورد غفلت واقع شده است.
رییس دانشگاه آزاد اسلامی اظهار داشت: فضای فن شناخت نیازمند اولاً ساختار مناسب فن شناخت است، یعنی دانشگاه باید بستر روشمند مناسبی برای ساخت فناوری خلق کند؛ البته دانشگاه با مفهوم گسترده تر آن، در غرب به آن اونیورسیته و اعراب به آن الجامعه می گویند. فضای فن شناخت بازهم به Institute، فنکده یا فناورکده که ما آنرا دانشکده فناوری می نامیم، نیز برای آموزش فناوری نیاز دارد.
وی اضافه کرد: تقسیم بندی این دانشکده ها موضوعی خواهد بود نه دانشی، در شبکه واحدهای دانشگاهی از سویی باید مسأله وارد شود که این نیازمند ساختار است، برای همین برنامه علمی و سپس دانشکده های موضوعی در دانشگاه طراحی شده است. دانشکده های موضوعی در حقیقت نظام مسایل نهادینه شده هستند. در بخش دیگر دانشگاه، باشگاه نخبگان طراحی شد تا استعدادها بتوانند وارد چرخه دانشکده ها شوند، طرح دستیار آموزشی تمرینی برای مواجه حداکثری باشگاه نخبگان با دانشجویان بود، البته در این میان اجزای دیگری مثل مدارس عالی مهارت، مراکز رشد و... نیز دیده شده است.
طهرانچی با اعلان اینکه پارک های علم و فناوری محیط نوآوری با قواعد بیرونی دانشگاه بودند، اظهار داشت: به همین دلیل مفهومی با عنوان سرای نوآوری طراحی و به وجود آمد تا محیط های تعاملی با قواعد دانشگاهی داشته باشیم. سراهای نوآوری موضوعات را برای ورود به جامعه تخصصی می کنند. خروجی چنین دانشگاهی راهکار مسایل جامعه خواهد بود، البته گاهی یک شرکت به عنوان تیمی که می تواند یک دسته مسأله حل کند، خود راهکار شناخته می شود. دانشگاه ها تابحال فقط ساینتیست (Scientist) یا دانشگر تربیت می کردند، امروز دانشگاه برخلاف سابق علاوه بر ساینتیست یا دانشگر، تکنولوژیست یا فناوری تربیت خواهدنمود. در گذشته وقتی همه را به عنوان دانشگر تربیت می کردیم، با چالش شغل آنها مواجه می شدیم، در صورتیکه اساساً قرار نبود همه ساینتیست شوند و همه ساینتیستها شغل داشته باشند.
وی اضافه کرد: در ساختارهای قدیمی نمی توان فناور تربیت کرد، برای اینکه این تربیت الزامات متفاوتی نسبت به تربیت دانشگر دارد. ما در پازل جامعی ساختارهای گذشته را با اجزای کوچک هماهنگ و با دقت جایگزین می نماییم، امروز باید برای تحول گفت و گو کرد تا به مفاهیم جدیدی برای حل مشکلات کشور برسیم.
بگفته طهرانچی دانشگاه آزاد اسلامی بزرگترین شبکه حقیقی کشور است، این شبکه مردمی گسترده می خواهد در زیست بوم نوآورانه خود حرکت شبکه ای جدیدی را شروع کند.
در حاشیه این مراسم تفاهم نامه همکاری میان دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران و سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور به امضای طرفین رسید. رییس دانشگاه آزاد اسلامی بعد از حضور در این مراسم از نمایشگاه شرکت های دانش بنیان دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران بازدید کرد و با فناوران این نمایشگاه به گفت و گو پرداخت.
منبع: isoweb.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب