در گفت وگو با ایزو وب مطرح شد

پیشبینی بازار نفت در نیمه نخست سال ۲۰۲۰

پیشبینی بازار نفت در نیمه نخست سال ۲۰۲۰

ایزو وب: دبیرخانه اوپك انتظار دارد بازار نفت در سه ماهه اول و دوم سال ۲۰۲۰ به ترتیب با مازاد ۴۲۲ و ۶۷۲ هزار بشكه در روز مواجه خواهد شد. علاوه بر این آژانس بین المللی انرژی هم اعلام نموده مازاد بازار نفت در سه ماهه اول و دوم می تواند تا ۱.۱ و ۱.۳ میلیون بشكه در روز هم افزایش یابد.


به گزارش ایزو وب به نقل از ایسنا، پیشبینی مازاد عرضه در بازار نفت در شش ماهه اول سال ۲۰۲۰ بر مبنای آخرین گزارش آژانس بین المللی انرژی، دبیرخانه اوپك و اداره اطلاعات انرژی آمریكا، تقاضا برای نفت خام اوپك در سال ۲۰۲۰ در مقایسه با سال ۲۰۱۹ را با ۱.۱۱، ۰.۹۵ و ۰.۵۳ میلیون بشكه در روز كاهش نسبت به سال ۲۰۱۹ به ۲۹.۵۹، ۲۸.۹۵ و ۲۹.۱۶ میلیون بشكه در روز خواهد رسید.
همانطور كه مشخص است برآورد دبیرخانه اوپك از تقاضا برای نفت خام اعضای خود در مقایسه با عدد اعلام شده از جانب آژانس بین المللی انرژی و اداره اطلاعات انرژی آمریكا به صورت مفهوم داری بیشتر است. لازم به ذكر است كه مطابق برآورد دبیرخانه اوپك، تقاضای نفت خام اوپك در سه ماهه سوم و چهارم سال ۲۰۱۹ به ترتیب ۳۱.۷۳ و ۳۰.۷۹ میلیون بشكه در روز در نظر گرفته شده است.
در این رابطه در صورتی كه فرض شود تولید نفت خام اوپك در سه ماهه سوم و چهارم سال جاری معادل ۲۹.۹۲۴ میلیون بشكه در روز (در صورت پایبندی كامل اعضای مشاركت كننده در بیانیه همكاری و تولید ماه نوامبر ۲۰۱۹برای ایران، ونزوئلا و ولیبی) باشد، بازار نفت خام طی مدت زمان مذكور به ترتیب باكسری ۱.۸۰۶ میلیون بشكه در روز و ۸۶۶ هزار بشكه در روز مواجه خواهد شد كه به مفهوم كاهش سطح ذخیره سازی خواهد بود.
طبق اعلام مدیریت كل امور اوپك و روابط با مجامع انرژی، علاوه بر این دبیرخانه اوپك انتظار دارد كه تقاضا برای نفت اوپك در سال آینده با ۱.۱۱ میلیون بشكه در روز كاهش در مقایسه با سال جاری به ۲۹.۵ میلیون بشكه در روز برسد. این بدان مفهوم است كه تقاضای نفت اوپك طی سال های ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ به میزان دو میلیون بشكه در روز كاهش خواهد یافت و از جانب دیگر عرضه نفت خام غیر اوپك طی مدت زمان مذكور ۳.۹۹ میلیون بشكه در روز افزایش یافته كه به مفهوم جایگزینی كشورهای غیر اوپكی در بازار نفت خام است. به نظر می آید اوپك در سال های جاری و آتی كماكان بر سر دو راهی حفظ سهم بازار یا افزایش قیمت قرار گرفته است.
این در شرایطی است كه در آخرین اجلاس وزراتی اوپك و غیر اوپك در ۵ دسامبر ۲۰۱۹ كشورهای عضو اوپك و مشاركت كنندگان غیر اوپكی در بیانیه همكاری تصمیم گرفتند كه تولید خویش را نسبت به توافق قبلی ۵۰۳ هزار بشكه در روز كاهش دهند. این بدان مفهوم است كه تولید كشورهای اوپك مشاركت كننده در سال آتی در صورتیكه پایبندی ۱۰۰ درصدی داشته باشند معادل ۲۵.۶۶۱ میلیون بشكه در روز خواهد بود و تولید كشورهای غیراوپكی مشاركت كننده در بیانیه همكاری در صورت رعایت كامل تعهد كاهش معادل ۱۷.۸۳۶ میلیون بشكه در روز خواهد بود.
بنابراین در صورتی كه فرض شود در شش ماهه اول سال ۲۰۲۰ تولید اوپك با فرض رعایت كامل تعهد كاهش و تولید ایران، لیبی و ونزوئلا در سطح تولید ماه نوامبر ۲۰۱۹ صورت گیرد، در این صورت تولید اوپك معادل ۲۹.۵۵۲ میلیون بشكه در روز خواهد بود و با عنایت به اینكه تقاضای نفت خام اوپك در آخرین گزارش این دبیرخانه در سه ماهه اول و دوم سال ۲۰۲۰ به ترتیب ۲۹.۱۳ و ۲۸.۸۸ میلیون بشكه در روز اعلام شده، بازار نفت در این مدت به ترتیب با مازاد ۴۲۲ و ۶۷۲ هزار بشكه در روز مواجه خواهد شد.
علاوه بر این، آژانس بین المللی انرژی هم اعلام نموده كه تقاضا برای نفت خام اوپك در سه ماهه اول و دوم سال ۲۰۲۰ به ترتیب ۲۸.۵ و ۲۸.۳ میلیون بشكه در روز است و در این صورت با در نظر گرفتن تولید اوپك با عنایت به فروض مطرح شده در سطح ۲۹.۵۵۲ میلیون بشكه در روز، بازار نفت در سه ماهه اول و دوم سال ۲۰۲۰ به ترتیب با مازاد ۱.۱ و ۱.۳ میلیون بشكه در روز مواجه خواهد بود. از جانب دیگر برخی كارشناسان معتقدند كه در این پیشبینی ها اثر افزایش تقاضا ناشی از مقررات سازمان بین المللی دریانوردی كم در نظر گرفته شده و رشد تقاضای نفت به واسطه این قانون به خصوص در ۶ ماهه اول سال ۲۰۲۰ حتی تا ۸۰۰ هـزار بشكه در روز هم می تواند افزایش یابد كه در این صورت معادلات مطرح شده فوق تغییر خواهد نمود.
بازار نفت متعادل می شود
برآوردهای كارشناسی نشان داده است كه سال آینده غیر اوپكی ها حدود دو میلیون ۳۰۰ هزار بشكه افزایش تولید خواهند داشت و این درحالی است كه تقاضای جهانی حدود یك میلیون و ۲۰۰ هزار بشكه خواهد بود؛ ازاین رو تقاضا می تواند نصف این میزان را جذب نماید و مابقی به صورت مازاد در بازار باقی می ماند كه این مسئله به قیمت ها فشار خواهد آورد و قیمت ها را به شدت تضعیف می كند.
در اینباره خطیبی - كارشناس ارشد حوزه انرژی - با تاكید به این مسئله كه لازم بود اوپك در این عرصه بعنوان مدیریت بازار تصمیم گیری كند، به ایسنا اظهار داشت: تصمیمی كه اوپك گرفت این بود كه حدود ۵۰۰ هزار بشكه به كاهش قبلی اضافه كند كه مجموع كاهش ها به یك میلیون ۷۰۰ هزار بشكه رسید كه از این مقدار یك میلیون ۱۷۰ هزار بشكه مربوط به اوپك و ۵۳۰ هزار بشكه مربوط به غیر اوپك است كه مجموعا یك میلیون ۷۰۰ هزار بشكه را رقم می زند. اما به اعتقاد من این میزان كافی نبود.
وی ادامه داد: این تصمیم نگرانی برای تضعیف قیمت ها را به وجود آورد اما اظهارنظری كه عربستانی ها كردند در خصوص این كه علاوه بر اجرای تعهدی كه در اوپك گرفتند، ۴۰۰ هزار بشكه دیگر هم كاهش تولید داشته باشند؛ البته به شرط آنكه همه اعضا تعهد كاهش تولید را رعایت نمایند، می تواند نقش زیادی در تعادل بازار داشته باشد.
این كارشناس با بیان این كه اگر تعهد عربستان عملی شود، بازار متعادل و اثر مازاد عرضه ها خنثی می شود، اظهار داشت: در صورت تحقق این مسئله كسی نگران كاهش قیمت ها نیست و قیمت ها حدود ۶۰ دلار باقی خواهد ماند.



1398/09/28
14:39:10
5.0 / 5
1474
تگهای خبر: آینده , بازار , تولید , سازمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۵
ایزو وب
ISO Web