دستورالعمل اندازه گیری لیتیوم از شورابه در انتظار دریافت استاندارد

دستورالعمل اندازه گیری لیتیوم از شورابه در انتظار دریافت استاندارد

به گزارش ایزو وب، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی، موفق به اندازه گیری لیتیوم در شورابه های کشور با دقت و صحت قابل اطمینان شدند و با تدوین دستور العمل اندازه گیری و روش اجرایی آنالیز لیتیوم، به دنبال دریافت استاندارد ملی برای این دستورالعمل هستند.


به گزارش ایزو وب به نقل از ایسنا، سهیلا نیلویل، مدیرکل لابراتوار ها و امورفنی سازمان زمین شناسی، با بیان این مطلب اظهار داشت: چندین ماه در لابراتوار سازمان زمین شناسی یک کار مطالعاتی با مبحث آنالیز دقیق شورابه های کشور برای اندازه گیری فلزات استراتژیک همچون لیتیوم که در صنایع مختلف همچون ساخت باتری هایی با عمر طولانی کاربرد دارد، انجام گرفت.
وی با تکیه بر این که صرف دریافت نتایج از دستگاههای آنالیز، ملاک صحت نتایج نیست، اظهار نمود: به منظور صحت سنجی یافته های به دست آمده ما روی حدود ۷۰۰ نمونه از شورابه های سنتزی و مصنوعی(ساخته شده در محیط آزمایشگاهی) و ۱۰۰ نمونه از شورابه های طبیعی برگرفته از مناطق مختلف، مطالعه کردیم. این بررسی ها با هدف تأثیر سایر عناصر مانند سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، کلر، سولفات و میزان اسیدیته، مواد جامد حل شده و چگالی شورابه ها روی اندازه گیری لیتیوم مورد بررسی بوده است تا بر مبنای آن بتوانیم عدد لیتیوم را با دقت و صحت قابل پذیرش، گزارش نماییم.
نیلویل با اشاره به اینکه بر این اساس دستورالعملی برای اندازه گیری لیتیوم در شورابه های کشور تدوین شد، افزود: این دستورالعمل در انتظار دریافت استاندارد ملی است و با تصویب آن بزودی بعنوان خط کشی برای سنجش لیتیوم، در لابراتوار های کشور مورد بهره برداری قرار می گیرد. این دستورالعمل روشی سریع و آسان و قابل اجرا برای نمونه های زیاد و آنالیز در محل نمونه برداری است.
مدیرکل لابراتوار ها و امورفنی سازمان زمین شناسی کشور از شناسنامه دار شدن شورابه های کشور اطلاع داد و اظهار داشت: تابحال لیتیوم شورابه کویرهای خور و بیابانک، قم و مرنجاب سنجش و شناسایی شده است و در طرح شناسایی و استحصال لیتیوم، شورابه های کشور شناسنامه دار می شوند تا عناصر آنها شناسایی و غلظت آنها تعیین شود.
او با بیان این مطلب که خاک رسوبی و پلایه ها شورابه ها منبع ذخیره سازی لیتیوم هستند، اضافه کرد: شناسایی غلظت لیتیوم در این شورابه ها در کشوری مانند ایران که شورابه زیاد دارد، حائز اهمیت می باشد و مشخص می کند که استخراج آنها از شورابه کدام منطقه صرفه اقتصادی دارد.
طرح بررسی شورابه های کشور پروژه ای است که از نیمه دوم سال قبل با همکاری مشترک اداره کل دفتر کانه آرایی و فراوری مواد معدنی و اداره کل دفتر امور لابراتوار ها و خدمات فنی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور در حال انجام می باشد.
به نقل از روابط عمومی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور لیتیوم سبک ترین فلز و دارای چگالی به اندازه نصف چگالی آب است. به علت واکنش پذیری بالای لیتیوم، هیچگاه نمی توان آنرا به صورت عنصر آزاد در طبیعت پیدا کرد. بلکه همواره در بخشی از یک ترکیب شیمیایی که بیشتر یونی است، پیدا می شود. لیتیوم در چند مورد از کانی های پگماتیتی یافت می شود، اما از آنجاییکه با آب واکنش می دهد، به صورت یون در آب اقیانوس ها و به صورت نمک در آب ها و رس دیده می شود. در رویکرد تجاری، لیتیوم را از برق کافت آمیخته ای از لیتیوم کلرید و پتاسیم کلرید به دست می آورند.
لیتیوم و ترکیب های آن کاربردهای فراوانی دارند از آن جمله در شیشه و سرامیک پایدار در مقابل گرما، آلیاژهای با مقاومت بالا نسبت به وزن که در فضاپیماها کاربرد دارد، باتری های لیتیوم و لیتیوم-یون با کاربردهای یاد شده هم بیشتر از نیمی از لیتیوم تولیدی را از آن خود کرده است.



1403/04/06
19:54:12
5.0 / 5
268
تگهای خبر: آزمایشگاه , استاندارد , اقتصاد , بانك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵
ایزو وب
ISO Web