مورگان استنلی هشدار داد؛
بحران جمعیت سالخورده، اقتصاد اروپا را تهدید می کند
ایزو وب: چالش های جمعیتی اروپا درحال تبدیل شدن به یک بمب ساعتی برای اقتصاد منطقه هستند و بانک مورگان استنلی پیش بینی بدی برای اثرات آن بر تولید ناخالص داخلی ارایه داده است.
به گزارش ایزو وب به نقل از مهر، بانک مورگان استنلی می گوید: جمعیت سالخورده اروپا تا سال ۲۰۴۰ می تواند به سبب افزایش طول عمر مردم و کاهش نرخ تولد، ۴ درصد از تولید ناخالص داخلی منطقه یورو را کم کند. این بانک برمبنای پیش بینی ها بر اساس کاهش ۶٫۵ درصدی جمعیت در سن کار اروپا تا سال ۲۰۴۰، کاهش قابل توجهی در تولید ناخالص داخلی پیش بینی می کند و درنتیجه میزان تولید و درآمدهای مالیاتی را کم می کند.
انتظار می رود ایتالیا بزرگ ترین قربانی این کاهش باشد، برای اینکه جمعیت سالخورده حدود ۶ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را در ۱۵ سال آینده کم می کند. فرانسه و آلمان نیز شاهد کاهش شدید، هرچند کمتر از میانگین اتحادیه اروپا خواهند بود.
مورگان استنلی می گوید: تنها کشوری که به لطف تغییر جمعیت شناسی توسعه می یابد، انگلیس است. انتظار می رود این کشور با تثبیت جمعیت در سن کار خود چهار درصد به تولید ناخالص داخلی اضافه کند. بااین حال، انتظار می رود انگلیس همچنان با مشکل کاهش راندمان مواجه باشد.
کشورهای سراسر غرب با کاهش مداوم جمعیت در سن کار دست وپنجه نرم می کنند، روندی که قبلاً در کشورهایی مانند ژاپن و کره جنوبی دیده شده است. این مساله بطور فزاینده ای به موضوع داغ گفتگو در اتاق های هیئت مدیره اروپایی تبدیل می شود. مورگان استنلی با بررسی بالاتر از ۳۰۰ هزار رونوشت جلسه متوجه شد که تعداد تکرار عبارت «جمعیت سالخورده» در سالهای اخیر افزایش شدیدی را تجربه کرده است و حدودا ۵ درصد از مدیران ارشد اروپایی این مساله را مطرح کرده اند. بااین حال، گزینه های موجود برای سیاست گذاران برای رسیدگی به نگرانی فزاینده در مورد بمب ساعتی جمعیتی، خوب به نظر نمی رسند.
بانک مورگان استنلی می گوید: دو راه اصلی برای برگرداندن جمعیت درحال سقوط وجود دارد. تحقق مناسب ترین گزینه، یعنی رونق فرزند آوری بعید است به سرعت قابل اجرا باشد؛ برای اینکه حتی اگر سیاست مؤثر برای افزایش نرخ زادوولد وجود داشته باشد و بتوان فوراً آنرا اجرا کرد، بالاتر از ۱۵ سال طول می کشد تا این سیاست بر نیروی کار تأثیر بگذارد. به این جهت این راهکار در کوتاه مدت اثری نخواهد داشت.
به گفته این بانک، قدمهای اخیر برای بسط خدمات مراقبت از خردسالان می تواند به عنوان یک معیار جمعیتی عمل کند و سطوح بالای مهاجرت خالص در سالهای اخیر می تواند از تعدادی از نرخ های باروری پشتیبانی کند.
درواقع، اصلاحات برای افزایش مهاجرت خالص محتمل ترین راه برای رسیدگی به بحران کاهش جمعیت در سن کار و درنتیجه رشد اقتصادیست.
موضوع مهاجرت در سالهای اخیر در اروپا شعله ور شده است و احزاب راست افراطی و ضد مهاجرت امسال جایگاه قابل توجهی را به دست آورده اند. این روند کار را برای دولت هایی که تلاش دارند مزایای مهاجرت را برای رأی دهندگان بیان کنند، مشکل تر کرده است.
مورگان استنلی می گوید: گزینه سوم برای حفظ تولید ناخالص داخلی که پایین ترین سطح دلپذیری را دارد، افزایش ساعات کار برای نیروهای کار باقی مانده است. افزایش سن بازنشستگی گزینه دیگری است که احیانا در میان رأی دهندگان محبوبیتی ندارد.
این بانک می گوید مؤثرترین و درعین حال واقع بینانه ترین ترکیب، مهاجرت بیشتر همراه با افزایش نرخ مشارکت زنان در نیروی کار است. این می تواند شکاف رشد اقتصادی پیش بینی شده فعلی را با افزایش تولید ناخالص داخلی به میزان چهار درصد برطرف کند.
درحالی که کاهش نیروی کار ممکنست منجر به دستمزدهای بالاتر برای بقیه کارگران شود، مورگان استنلی خاطرنشان می کند که اثرات منفی کاهش جمعیت بر تولید ناخالص داخلی احیانا بر درآمد تأثیر منفی خواهد داشت.
گزارش این بانک مجموعه ای از موانع را برای اروپا در غلبه بر یکی از بزرگ ترین چالش های وجودی خود در دهه های آینده نشان می دهد؛ بحرانی که بگفته مورگان استنلی، انفعال در مقابل آن فاجعه آمیز خواهد بود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب